Haasteellista

Ei ole, ei tule tästä ruokablogia mutta nyt aiheena on ruoka tai syöminen tai vaihtoehto tai siis haaste. Haastan Teidät kaikki rakkaat viettämään LihatontaLokakuuta. En provosoiden, en ryppyotsaisesti, en sanatarkasti vaan kuha aattelin. Itse syön juurikin kuhaa joskus, mutta useimmin kasviksia. Näin on ollut jo seitsemän vuotta. Kaikki alkoi kokeilusta, kun kokeilua oli kulunut viikko tajusin, että olen koko lapsuuteni, nuoruuteni ja aikuisikäni ollut ruokakulttuurimme uhri. Kukaan ei ollut kertonut minulle että voi olla kasvissyöjä (hymiöhymiöhymiö). Vaan jo kolmannella kokeiluviikolla tulin väsyneenä ja kiukkuisena iltaisin kotiin. Kuka tässä jaksaa nälkäisenä koko ajan keksiä jotain hemmetin papupihviä? Missä on rutiinijauhelihakastike, missä pikapikaan hunajamarinoidut broitskunpalat? APUA!

Muutoksessa haastavinta on se että asiat muuttuvat. Minä olen rutiini-ihminen, arjen aikataulussa minulla ei tarvitse muuttua mikään. Kiitos. Tässä siis haasteen lisäksi meiän köökin uudet pikapikarutiinionksmeillätaastätä reseptit a’la lihaton linja, silvousplaits! Itseni haastan vegaanikokeiluun.

img_0689

Tosi nopee, tuttu ja helppo tuunattava. Munakas. Tee reilun kokoinen ( 5 munaa) ja lisää päälle voimakasta juustoa, kirsikkatomaatteja, kurpitsansiemeniä, yrttejä (chiliä) mausteeksi.

img_1194

Linssikeitto on niin nannaa että se uppoaa vauvasta vaariin. Lisäprotskua antaa raejuusto, rapinaa kurpitsansiemenet. Ota iso kattila ( 3-5l), laita alle puolet vettä, keittojuureksia, 4-6 porkkanaa, pari perunaa, sipuli, ehkä valkosipulia, ehkä tuoreita tomaatteja, ehkä paprika eli mitä sattuu kaapista löytymään ja mikä mix rupeaa tuntumaan mieluisimmalta ( selleriä, palsternakkaa, lanttua, parsakaalia…). Keitä muhevan kypsäksi, lisää tomaattisose/pyree. Ota pois hellalta ja soseuta sauvasekoittimella lisää tuorejuusto tai kerma tai kookosmaito ja mausteita esim suola, soijakastike, yrttejä, pippuria, sambaolek chilitahnaa, oystersaucea, sitruunamehua. Aina kun lisäät jotain niin ”poraa” maku sauvasekoittimella. Nosta takaisin hellalle ja lisää 2- 3dl punaisia linssejä, tarkista keiton paksuus ja lisää tarvittaessa vettä. Sekoittele niin kauan että kiehahtaa kunnolla, ota virta pois ja jätä hautumaan 5-10 min niin että linssit kypsyvät. Syö ja nauti, lämmitä uusiks, pakasta ihan kui vaan.

img_0801

Nyhtökauraa en ole tiukoista etsinnöistä huolimatta onnistunut vielä mistään löytämään. Härkis -valmisteen löysin ja kokeilin heti kaalilaatikkoon. Eli googlasin ihan peruskaalilaatikkoreseptin ja korvasin lihan härkiksellä. Nam tuli hyvää, musamiäskin tykkäs.

ps. Sen viä sanon, että kokeilkaa niitä papupihvejä kans. Ne on tekemisen vaivansa väärtti. Papuruuissa oli sitten soppaa, pataa tai pihviä kannatta aina vähän käyttää juustokuminaa (mauste) niin ei sitten prötise niin paljon putputput.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *