Itseni puolella

image  image   image

Mustaviinimarjamehua ja sinkkiä ettei tule flunssaa, hunajaa palovammaan, kylmää rasituskipuun…….Mistä laastari ja ensiapu mielen sairauksiin? Huomenna lauantaina 10.9 vietetään Kansainvälistä Itsemurhien ehkäisypäivää. Suomessa itsemurhien määrä on noin kolminkertainen liikennekuolemiin verrattuna, nuorilla miehillä se on yleisin yksittäinen kuolinsyy. Surullista. Mitä voi tehdä? En tiedä ja meitä tietämättömiä taitaa olla maailmassa aika määrä. Mutta sen tiedän että jotain työkaluja, apuvälineitä ja pikalaastareita on olemassa mielenterveydenkin ensiapulaukkuun. Syystä sun toisesta mun loppukesäni on ollut aika uuvuttava. On surua, montaa huolta, kipua ja ikävää. Siksi ajattelin tähän listata näitä konsteja joita itse mieleeni käytän:

 • Lähden ulos ja kävelen. Menen edes korttelin ympäri, kadunkulmaan, metsälenkin, ihan pirun pitkän lenkin vaikka koko päivän.
 • Kirjoitan päässä pyörivät ajatukset paperille, pois, tajunnanvirtana, juuri sellaisena ryöppynä kun ne tulevat. Kirjoitan ihan kaiken, jokaisen tunteen ja ajatuksen, revin paperit ja heitän roskiin.
 • Etsin oman rauhan. Hengitän hyvin. Yritän luottaa siihen että elämä kantaa ja annan ajan kulua. Ensin kuluu minuutti, sitten tunti, tunneista tulee päivä. Elämä kantaa.
 • Laitan silmät kiinni ja otan itseni syliin. Olen itseni lohduttaja, ymmärtäjä, tuki, kuuntelija ja paras ystävä. Lupaan olla ja olen aina itseni puolella.
 • Listaan joka päivä ( oli hyvä tai huono päivä) mielessäni kaikki asiat joista olen kiitollinen.
 • Luen säännöllisesti mielen kunnossa pitävää kirjallisuutta. Kovia kotimaisia nimiä ovat esim. Ben Furman, Anneli Litovaara, Tapani Ahola. Kirjat löytyvät kirjastosta.
 • Teen joka päivä sitä mitä rakastan. Tiedän että voin paremmin jos saan joka päivä tehdä edes jotain käsilläni vaikka tulipalokiireessäkin, kudon edes yhden rivin, ompelen yhden napin ja palan pitsiä, piirrän kortin, laulan laulun.

Tällä viikolla olen pyöritellyt sauvaparketin jämäpaloja ja decoupage- tekniikkaa. Näistä piti tulla kaikkii hienoi juttui ja sit viel sellasiikii mutta tällä viikolla niistä tuli nyt tälläsii. Hyvä niin. Pidä huolta ITSESTÄS!

image  image  image  image  image

 

 

 

 

2 vastausta artikkeliin ”Itseni puolella

 1. Vakavan masennuksen pari kertaa kokeneena, listasi tuntuu hyvältä. Sain tytöltäni kortin ”Kun elämä on vaikeaa, ole kiltti itsellesi” Tämän yritin muistaa, kun teki mieleni antaa kaiken vain olla ja painaa kaasujalkaa silmät suljettuina. Mutta minä selvisin, läheisteni ja ennen kaikkea ammattilaisavun turvin.
  Päivä kerrallaan, enempään ei tarvitse olla voimia!

  • Kortin sanoma on kyllä niin totta. On tosi tärkeää olla kiltti toisille ja auttaa lähimmäistä mutta usein unohtuu kiltteys ja avunanto itselle. Valoa ja iloa syksyysi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *